Půjčování e-knih v knihovnách

| Hlavní stránka | Registrace | Ankety | Hledání | Statistika |

Podpora uživatelů Půjčování e-knih v knihovnách / Podpora uživatelů /  

Na čem číst vypůjčené e-knihy?

Autor Ctenar

Člen
#1 | Zasláno: 29 Čvc 2019 18:52  
Celého jsem klanu,
keš sehnal do kupy,
časně si přivstanu,
šupity, šup, šupy,
neprodlím minuty,
opovrhnu stravou,
kroutím už zákruty,
pravou, levou, pravou,
lány skrze širé,
valím to až hulím,
šneky měním v pyré,
prudce oči kulím,
rozrazím veřeje,
mile se uculím,
pozdrav mě zahřeje,
bankovky vysolím,
odborný prodavač,
děkuje, poradí,
jásám, však není zač,
endorfin hromadím,
později o pár chvil,
utápím se v lihu,
zoufalý skučím kvil,
nejde půjčit knihu,
kindle jsem zakoupil,
překrutě prohloupil.

Autor Admin

Administrátor
#2 | Zasláno: 29 Čvc 2019 22:25  
No, stane se.

V knihovnách si je možné půjčovat e-knihy z různých zdrojů, se kterými jsou spojené různé technické požadavky. Na Kindle si můžete číst například e-knihy z produkce Městské knihovny v Praze.

S e-knihami prezentovanými na těchto stránkách (eVýpůjčky) se nicméně věci mají jinak. Jejich půjčování je možné jen díky tomu, že:

• výpůjčky jsou časově omezené
  • počet souběžných výpůjček je omezený
  • vypůjčené e-knihy není možné sdílet
  • každá knihovna platí za každou jednotlivou výpůjčku

Pokud by tomu bylo jinak, čtenáři by si e-knihy přestali kupovat (pokud by si mohli "zdarma" napůjčovat e-knih, co hrdlo ráčí) a nakladatelé by je přestali vydávat a umřeli by hlady. (V mnoha případech se jedná o komerčně úspěšné novinky, jejichž prodej je pro nakladatele primárním zdrojem obživy.)

Z tohoto důvodu je zapotřebí zajistit určitou úroveň ochrany vypůjčovaných e-knih, které není na čtečkách s uzavřeným proprietárním systémem možné dosáhnout a čtení proto vyžaduje speciální aplikaci, kterou si je zapotřebí nainstalovat:

Výběr čtecích zařízení je tedy omezený na telefony/tablety s Androidem/iOS nebo e-inkové čtečky s Androidem.

ČTENÍ EVÝPŮJČEK NA ČTEČKÁCH KINDLE, POCKETBOOK, KOBO, BOOKEEN, ATD. ATD. NENÍ MOŽNÉ.

Co se e-inkových čteček týče, použitelná jsou výhradně zařízení čínské provenience (nejen vyrobená, ale také navržená v Číně) s Androidem, u kterých je zapotřebí počítat s určitými specifiky, zejména relativně nevyladěným softwarem (ve srovnání např. se čtečkami Kindle). Situace je nicméně výrazně lepší, než byla třeba před pěti lety.

V minulosti nabízela společnost eReading "vlastní" čtečky (= různé čínské čtečky s logem kočky Erny a integrovanou českou knihovničkou), oblíbená byla také čtečka C-TECH Lexis (EBR-61). Čtečky eReading ani C-TECH Lexis se již neprodávají.

Pokud zatím žádnou čtečku nemáte a o nějaké uvažujete, v současné době je zřejmě nejzajímavější nabídka společnosti Onyx International, konkrétně nové čtečky s Androidem 6.0, které jsou stále aktivně podporované (vycházejí pro ně nové verze firmwaru). S výjimkou nejmenší 6" Boox Poke Pro jsou všechny téměř identické, liší se hlavně velikostí (úhlopříčkou displeje) a cenou. (Boox Poke Pro nepodporuje stylus, tj. nefunguje jako zápisník.)

Onyx je nejzajímavější zejména proto, že má v současné době zřejmě relativně nejpoužitelnější software (na čínské poměry). Viz například https://www.youtube.com/watch?v=ggustE7skmY (Onyx vs. Boyue). Dá se říct, že se jedná o jakousi čínskou vlajkovou loď, kterou se ostatní čínští výrobci snaží s určitým zpožděním kopírovat, navíc většinou nepříliš úspěšně.

Osobně používám Boox Note Pro, takže můžu odpovědět na případné konkrétní dotazy.

Při nákupu věnujte pozornost technickým specifikacím, čteček Onyx existuje poměrně značné množství. Některé čtečky mají integrované nasvícení, některé ne, některé používají skleněnou vrchní vrstvu, jiné plastovou (plast je levnější a lehčí, ale dá se snáze poškrábat), a podobně. Označení jsou často podobná a ne vždy logická, například "Pro" v názvu většinou znamená "skleněný displej a podpora stylusu", ale Boox Poke Pro nepodporuje stylus a Boox Nova Plus (2019) má skleněnou vrchní vrstvu displeje.

Autor Iwonka11czech
Člen
#3 | Zasláno: 18 Čvn 2020 10:47  
Dobrý den,

chci se zeptat, zda je možné půjčování an čtečce Onyx inkBOOK Classic 2
je nejlevnější a má i tlačítka na otáčení stránek... čtečku mám PocketBook a za "tu druhou" se mi nechce už moc utrácet.. v knihovně jsem byla, půjčila si i první knihu, ale na mobilu se mi číst nechce,. děkuji za odpověď. Tato čtečka Onyx inkBOOK Classic 2 Android má, ale stačí to???

Autor Admin

Administrátor
#4 | Zasláno: 18 Čvn 2020 12:17  
Myslím, že znám jednoho člověka, který přesně na téhle čtečce (inkBOOK Classic 2) půjčování e-knih relativně nedávno zkoušel, poslal jsem mu odkaz na tohle vlákno, jestli by k tomu nechtěl doplnit nějaké osobní zkušenosti.

V současné době je situace taková, že se e-knihy na Androidu dají půjčovat přes jednu ze dvou aplikací:

Aplikace eReading se používá historicky od začátku (půjčování), ale už se nevyvíjí, výhledově se nejspíš zařízne a bude nahrazena novou aplikací Palmknihy.

inkBOOK Classic 2 používá starou verzi Androidu, na které nová aplikace Palmknihy v tuhle chvíli nefunguje.

Původní aplikace eReading na inkBOOKu fungovat bude, jenom se musí nainstalovat "ručně", protože čtečka nejspíš nepodporuje Google Play. Ale to je v pohodě, stáhnete si ji z internetu, nakopírujete do čtečky, ve čtečce povolíte instalaci aplikací třetích stran a nainstalujete.

Časem patrně vznikne odlehčená verze aplikace Palmknihy, která by měla být spustitelná i na starých čtečkách se starými verzemi Androidu. Existují i nějaké veřejné sliby na tohle téma.

Existuje dost lidí, kteří si v minulosti kvůli půjčování e-knih koupili právě všelijaké inkBOOKy, Lexisy, Energy Sistemy, Prestigia apod. s Androidem 4.2/4.4 a pokud by se tihle lidi od půjčování odřízli, naštvalo by je to. Tak předpokládám, že stará aplikace eReading bude fungovat minimálně do doby, než na tyhle čtečky půjde nainstalovat nějaká aplikace "Palmknihy lite".

Takže to je na zvážení. Onyx Boox Poke Pro nebo Poke 2 mají před sebou o něco delší budoucnost, čtenářský zážitek bude lepší (mj. proto, že jsou rychlejší), novou aplikaci je na nich možné provozovat už teď, ale zase stojí 2 - 3x víc peněz.

Autor Iwonka11czech
Člen
#5 | Zasláno: 18 Čvn 2020 12:39  
Díky moc, no já zase všude možně zjistila, že ty lejnější od Onyxu nejsou podsvícené, což bych nedala. Nezbyde mi než koupit jednu z těch dvou co píšete v závěru.

Autor Návštěvník
~
#6 | Zasláno: 24 Čvn 2020 13:17  
Admin
Dobrý den,

tak.. již mám Boox Poke Pro.. ale samozřejmě k němu není český návod a já nepřišla na to, jak propojit PC a čtečku aby se viděli..
Neumíte poradit? U PocketBook, stačilo dát kabel z PC do čtečky a už se mě čtečka ptala, zda chci zobrazit soubory ve čtečce.. tady nic.. nemohu najít, ani v nastavení, kde by to mohlo být.. ale eReading už tam mám, ufff

Autor Admin

Administrátor
#7 | Zasláno: 24 Čvn 2020 18:20  
Když se čtečka připojí kabelem, zobrazí se (na čtečce) v horní části úvodní obrazovky ikonka, že je připojená?

Onyx Boox - statusbar

Pokud je ikonka zobrazená, neobjeví se čtečka v Průzkumníkovi (když rozbalíte Tento počítač)?

Onyx Boox v Průzkumníku Windows

Čtečka používá Android, takže se chová podobně jako telefon = nepřipojí se jako disková jednotka, ale jako přenosné zařízení.

V příručce toho moc nenajdete, nicméně kolem čteček Onyx Boox existuje početná a vstřícná komunita na Facebooku, ale holt je potřeba angličtina.

Autor JuM
Návštěvník
#8 | Zasláno: 21 Zář 2020 13:57  
Dobrý den, mám půjčenou knihu přes eReading a zkouším to číst na čtečce CTECH Lexis EBR 61, nicméně nedaří se jakkoliv nastavit velikost písma a defaultně se mi zobrazuje na odhaduji 6" displeji vždy celá jedna strana. Manuál nastavení velikosti neřeší. Zde je dotaz: je nemožnost zvětšení písma chyba nebo vlastnost čteček podporujících eVýpůjčky? Ta písmenka jsou velikosti poznámek pod čarou v pojistných podmínkách, ale spíš ještě menší. Na mobilu se velikost písma zoptimalizovala docela dobře. Ráda bych si čtečku podporující eVýpůjčky pořídila, ale nedokážu nikde dohledat, jak to je s přizpůsobením velikosti, případně fontu písma. Je to pro mě klíčová funkce. Děkuji.

Autor Admin

Administrátor
#9 | Zasláno: 21 Zář 2020 14:42  
JuM:
zkouším to číst na čtečce CTECH Lexis EBR 61, nicméně nedaří se jakkoliv nastavit velikost písma

Měnit velikost písma v aplikaci eReading je možné, i na zmíněné C-TECH Lexis. Nezáleží na tom, zda je e-kniha koupená nebo vypůjčená. Aplikace má vlastní ovládání, které není popsané v návodu ke čtečce.

Jak na to:

• otevřete e-knihu
  • klikněte kamkoli doprostřed displeje, v horní části se objeví ovládací lišta
  • v liště klikněte na ikonu/tlačítko nastavení (symbol "polojasno")
  • zobrazí se dialog, ve kterém klikněte na ikonu/tlačítko "Aa+"
  • dialog zmizí, e-kniha se překreslí s větším písmem
  • pokud chcete písmo zvětšit ještě víc, postup zopakujte

V telefonu to bude stejné.

Měnit font možné není. Je to možné v aplikaci Palmknihy, ale ta zatím na C-TECH Lexis nefunguje.

Pokud by vám tip nepomohl, dejte vědět, se kterou konkrétní e-knihou máte problém.

Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 1. část
Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 2. část
Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 3. část
Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 4. část
Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 5. část
Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 6. část
Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 7. část
Zvětšení písma v aplikaci eReading na čtečce C-TECH Lexis, 8. část

Autor JuM
Návštěvník
#10 | Zasláno: 22 Zář 2020 11:37  
Podařilo se podle Vašeho popisu hned napoprvé, děkuji mockrát! Sama bych na to asi nikdy nepřišla. Byla jsem už trochu zoufalá, nedostala jsem k vypůjčené čtečce podrobnější manuál a na internetu jsem také nedokázala nic bližšího nalézt, jen že s tím bývají u některých čteček problémy a není to samozřejmost, že jde písmu zvětšovat.
ještě jednou moc děkuji!

Autor Tomasek84
Návštěvník
#11 | Zasláno: 25 Čvc 2021 20:27  
Nemá někdo tuhle čtečku na prodej? Marně se snažím ji už delší dobu někde sehnat právě kvůli půjčování knih z knihovny. Bazoš, Sbazar a podobně jsem projel,ale nikde není k sehnání.

Autor Admin

Administrátor
#12 | Zasláno: 25 Čvc 2021 22:59  
Tomasek84:
Nemá někdo tuhle čtečku na prodej?
Prodává se lehce modernizovaný nástupce, na kterém eVýpůjčky taky fungují, ale předpokládám, že sháníte speciálně bazarovou kvůli ceně.

Podpora uživatelů Půjčování e-knih v knihovnách / Podpora uživatelů /
 Na čem číst vypůjčené e-knihy?

Vaše reakce Klikněte na tuto ikonu, pokud se chcete přesunout na původní zprávu

?
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.

Půjčování e-knih v knihovnách Powered by PHP Forum Software miniBB ®
  ⇑