Dobrý den,
děkuji za dotaz.
S největší pravděpodobností se na ničem podobném nepracuje.
Napadají mě dvě teoretické možnosti, jedna nepravděpodobnější než druhá.
1. Sám Amazon se z nějakého důvodu rozhodne, že se mu vyplatí půjčovat e-knihy v češtině. Pustí se do toho, dohodne se s místními nakladateli a knihovnami, zlikviduje místní konkurenci (Albatros Media/eVýpůjčky, Grada/Bookport, Fraus/Flexibooks...) a bude to. Ale pro Amazon jsme na něco podobného nejspíš příliš bezvýznamní.
2. Někdo se sejde v opuštěném skladišti za městem s podezřelými mladíky v kožených bundách a společně se dohodnou na vytvoření něčeho jako je
legimi.pl u severních sousedů.
Co se týče druhého bodu, před časem jsem se do toho systému ze zvědavosti zaregistroval a půjčil si jednu e-knihu (přestože neumím polsky, tak jsem si moc nepočetl

— předpokládal jsem, že to bude spočívat v instalaci nějakého alternativního systému na Kindle, ale vůbec ne, Kindle zůstane netknutý, vypůjčené knížky se do něj nahrávají z počítače a vypadají, jako když používají amazoní DRM. Pokud by to tak bylo, zřejmě by se jednalo o velmi tmavošedou zónu, která by se Amazonu nemusela líbit a přišlo mi s podivem, že se někdo nebojí do takového podnikání pustit. Taky je tahle možnost nabízená jenom v Polsku (a nikoli v Německu,
kde Legimi rovněž působí). Ale třeba jsem jenom něco špatně pochopil.
Jinak když je řeč o tomhle tématu, osobně mi přijde škoda, že Albatros Media nenapadlo místo iOS/Android aplikace zkusit navázat nějakou spolupráci s PocketBookem, což by mi přišlo výhodné pro všechny strany, vzhledem k oblibě a rozšířenosti jejich čteček u nás. Stávající řešení je patrně nejjednodušší a nejlevnější, ale není příliš prozákaznické. Poláci se nedrží u zdi a nabízejí prakticky všechno, co je technicky realizovatelné (co se podpory různých zařízení týče). Ale to je jenom takové postesknutí.
Pokud je pro vás půjčování e-knih důležité (a nekupujete si anglické knížky na Amazonu), na vašem místě bych o prodeji Kindle taky přemýšlel.