Půjčování e-knih v knihovnách

| Hlavní stránka | Registrace | Ankety | Hledání | Statistika |
Podpora uživatelů Půjčování e-knih v knihovnách / Podpora uživatelů /  

Možnost registrace ve více knihovnách

Autor adikeite
Návštěvník
#1 | Zasláno: 3 Bře 2022 11:27  
Dobrý den, naše knihovna umožňuje pouze 3 evýpůjčky měsíčně, ale já často přečtu knih víc. Je možné se zaregistrovat ve více knihovnách? Říkám si, že by to nemuselo ničemu vadit, zaplatím poplatek, uvedu stejnou emailovou adresu, takže to bude spárované s palmknihami. Jen právě přemýšlím, jestli palmknihám nemůže nějak vadit, že budou výpůjčky chodit ze dvou různých knihoven na stejný účet. Máte s tím někdo zkušenost? Díky moc, Anička

Autor Admin

Administrátor
#2 | Zasláno: 3 Bře 2022 13:38  
Dobrý den,

technicky to možné je.

Paradoxně jediný, komu by to teoreticky mohlo "vadit", jsou samotné knihovny, které platí provozovateli (Palmknihám) za každou jednu eVýpůjčku poplatek, momentálně nastavený na paušálních 49 Kč (některé knihovny na to čtenáře výslovně upozorňují, aby si uvědomili, že nic na světě není zadarmo).

Poplatek za eVýpůjčku

Tohle je také skutečný důvod zmíněného omezení na X eVýpůjček měsíčně (bez něj by čtenáři zřizovatele finančně zruinovali resp. by bylo nutné omezit nákupy užitečnějších věcí jako např. pendreků pro městskou policii).

Na druhou stranu smyslem existence knihoven není generování zisku a zřizovatelé knihoven (obce, kraje) každého čtenáře "dotují". Elektroničtí čtenáři je jen vyjdou o něco dráž.

Pro všechny ostatní účastníky procesu (čtenáři, Palmknihy, nakladatelé) je naopak výhodné, pokud se e-knih půjčuje co nejvíc (bez ohledu na to, kde).

Takže takhle se věci mají, zvažte to a postupujte dle vlastního uvážení .

Autor adikeite
Člen
#3 | Zasláno: 3 Bře 2022 16:35  
Admin
Dobrý den, díky za info. 49 korun je teda hodně. Mně to říkala paní knihovnice u nás, že platí poplatek za každou půjčenou knihu, ale neříkala kolik a já myslela, že to budou řádově koruny. Ani v tom emailu, který mi chodí po vypůjčení knihy, není uvedena částka, jak to máte vy v tom vašem. Tak jo, děkuju za info, popřemýšlím o tom. Bych čekala, že to bude spíš naopak, protože vypůjčené e-knize se nic nestane, zatímco papírová se víc a víc ničí. Ale chápu, že to není takhle jednoduché

Autor Admin

Administrátor
#4 | Zasláno: 3 Bře 2022 21:44  
Částka je takhle vysoká kvůli nakladatelům.

Typická nakladatelská noční můra vypadá asi tak, že člověk, který si e-knihu půjčí, už si ji s vysokou pravděpodobností nekoupí. Pokud by nakladatel vydal knihu, která by měla potenciál oslovit 5000 čtenářů a každý si ji půjčil za 3 koruny, získal by nakladatel 15000 korun, za které se knížka ani vzdáleně nedá vyrobit (honorář pro autora, práva na překlad, samotný překlad, redakce, korektury, sazba, ilustrace, daně, marketing, provize prodejcům...).

Což by se čistě teoreticky mohlo stát, pokud by o eVýpůjčkách věděla většina lidí, pokud by většině lidí nevadilo čtení na mobilech (a na čtečkách s Androidem), pokud by většina lidí neměla potřebu dávat jiným lidem papírové knížky jako dárek a pokud by neexistovalo žádné takovéhle zdánlivě umělé omezení na počty eVýpůjček.

Určitě takhle nepřemýšlejí všichni, ale jsou tací ("e-kniha stojí 299 Kč, eVýpůjčka 49 Kč; pokaždé, když si někdo e-knihu půjčí, zchudnu o 250 Kč").

V praxi to nebude takhle extrémní (většina lidí o eVýpůjčkách neví, čtení v aplikacích eReading/Palmknihy není úplně dokonalý zážitek, občas je potřeba dát někomu papírovou knížku jako dárek...).

Předpokládám, že většina čtenářů má přibližnou představu, kolik jsou ochotní za knížky utrácet, příslušnou částku zhruba utratí a pokud potřebujou číst víc, další čtení si půjčí nebo někde pokoutně stáhnou a příjmy z eVýpůjček jsou ve skutečnosti peníze "navíc" od lidí, kteří třeba nečtou vůbec, ale daně platit musí a tak nevědomky nepřímo přes veřejné finance přispívají jiným lidem na jejich zálibu (a policajtům na pendreky a další super věci).

Osobně by mi přišlo logičtější/spravedlivější/normálnější, kdyby si lidi mohli za eVýpůjčky platit sami a žádný limit neexistoval. Respektive aby taková možnost existovala jako doplněk k půjčování v knihovnách "zadarmo" s limitem. Ale je fajn, že funguje aspoň něco a je možné si v součtu za stejné peníze přečíst "legálně" víc knížek. A s veřejnými financemi se určitě dějí hroznější věci, o kterých je lepší nevědět.

Autor adikeite
Člen
#5 | Zasláno: 4 Bře 2022 08:54  
Díky za vysvětlení. Už mi to dává větší smysl. Ono kdyby všichni lidi jen chodili do knihoven (byť pro papírové výpůjčky), tak by to pro ten trh taky bylo katastrofální.
Ale klidně bych taky možnost platit si za eVýpůjčky sama, přesně jak píšete, jako doplněk. Třeba ty 3 zadarmo a pak už si to platit sama. A ano, je dobře, že ta možnost je, a že je to legální.

Autor Alík
Návštěvník
#6 | Zasláno: 10 Bře 2022 08:57  
Existuje nějaká statistika, jak/kolik se knihy půjčují resp. jak/kolik se čtou s rozpadem na titul a autora?

Autor Admin

Administrátor
#7 | Zasláno: 10 Bře 2022 09:34  
Alík:
Existuje nějaká statistika, jak/kolik se knihy půjčují resp. jak/kolik se čtou s rozpadem na titul a autora?
Takové informace mají k dispozici jenom Palmknihy. Z veřejně dostupných dat se nedají podrobné statistiky o prodejích nijak získat (což je logické).

Poslední mně známá veřejná informace na tohle téma se vyskytuje ve Zprávě o českém knižním trhu 2019/2020 (vydané Svazem českých knihkupců a nakladatelů):

eVýpůjčky v roce 2019

Když si to spočítáte, vyjde vám, že v roce 2019 se v průměrné knihovně vypůjčilo v průměru 59 342 ÷ 365 ÷ 144 = 0,56 e-knihy denně . Pochopitelně to není rozložené rovnoměrně, ve velkých knihovnách (kde se tomu někdo věnuje a kde mají víc peněz) se půjčují e-knihy víc, v malých knihovnách zase prakticky vůbec.

Ve zprávě za rok 2020 již tento údaj k dispozici není, zpráva za rok 2021 ještě nevyšla. Takže předpokládám, že už se tím Palmknihy nechtějí chlubit (což je taky logické) a tento předpokládaný předpoklad respektuji (ale rozpad na titul a autora bych nijak nezjistil, ani kdybych chtěl).

Autor Jan
Návštěvník
#8 | Zasláno: 12 Dub 2022 09:30  
Dobrý den,

a pokud jsem registrován ve dvou knihovnách (každá nabízí 3 knihy za měsíc) a půjčuji si právě jednu knihu měsíčně, která knihovna to zaplatí? Nebo se o to podělí? Nebo se to střídá?

Jak to tedy funguje?

Autor Admin

Administrátor
#9 | Zasláno: 12 Dub 2022 10:03  
Jan:
a pokud jsem registrován ve dvou knihovnách (každá nabízí 3 knihy za měsíc) a půjčuji si právě jednu knihu měsíčně, která knihovna to zaplatí? Nebo se o to podělí? Nebo se to střídá?
Každou e-knihu si vždycky půjčujete v konkrétní knihovně (s využitím jejího online katalogu), která taky poplatek za konkrétní eVýpůjčku zaplatí.

Pokud jste registrovaný ve dvou knihovnách A a B a e-knihy si budete pořád půjčovat jenom v knihovně A, zaplatí všechny poplatky za vaše eVýpůjčky knihovna A. (Knihovna B se ani nijak nedozví o tom, že si v knihovně A něco půjčujete.)

Pokud chcete obě knihovny finančně ruinovat rovnoměrně, můžete si například v lichých měsících půjčovat e-knihy v knihovně A a v sudých měsících v knihovně B.

Autor Jan
Návštěvník
#10 | Zasláno: 12 Dub 2022 18:18  
Rozumím, děkuji za vysvětlení!

Autor petrxx2003
Člen
#11 | Zasláno: 15 Dub 2022 07:09  
Admin:
Osobně by mi přišlo logičtější/spravedlivější/normálnější, kdyby si lidi mohli za eVýpůjčky platit sami a žádný limit neexistoval. Respektive aby taková možnost existovala jako doplněk k půjčování v knihovnách «zadarmo» s limitem. Ale je fajn, že funguje aspoň něco a je možné si v součtu za stejné peníze přečíst «legálně» víc knížek. A s veřejnými financemi se určitě dějí hroznější věci, o kterých je lepší nevědět.
Takhle to začínalo původně na eReadingu. Půjčovné bylo různé podle kalkulace eReadingu, paradoxně občas když byl ebook současně v akci, bylo levnější si ho koupit. Pak se teprve půjčování zavedlo i v knihovnách — no a brzy potom už bylo jenom tam — nikdy jsem nepochopil proč. Tuším, že tenkrát psal Martin Lipert, že je to příliš zatěžuje... což je nesmysl, protože prodej i půjčování dělá ten samý systém, který úplně stejně vygeneruje identifikaci zákazníka.

Autor Admin

Administrátor
#12 | Zasláno: 15 Dub 2022 07:51  
petrxx2003:
Půjčovné bylo různé podle kalkulace eReadingu, paradoxně občas když byl ebook současně v akci, bylo levnější si ho koupit.
To se stává i v současné době, jenom to platí zřizovatelé knihoven. Pokud se e-kniha "prodává" za 0 Kč, půjčuje se taky za 0 Kč (knihovna nic neplatí). Pokud se e-kniha prodává za 1 až 48 Kč a někdo si ji půjčí v knihovně, zaplatí knihovna víc, než by zaplatil čtenář, pokud by si e-knihu koupil sám za svoje (v plnohodnotné časově neomezené verzi).

Na webu (pujcovani-eknih.cz) tyhle případy odlišuju speciální poznámkou (zobrazuje se u e-knih s prodejní cenou 49 Kč a méně). Nezohledňují se slevové akce, jde o základní ceny. Nechtěně jste mě přivedl na nápad, že by se slevové akce v budoucnu mohly zohledňovat .

E-knihy za pár šušňů a méně

petrxx2003:
nikdy jsem nepochopil proč. Tuším, že tenkrát psal Martin Lipert, že je to příliš zatěžuje... což je nesmysl, protože prodej i půjčování dělá ten samý systém, který úplně stejně vygeneruje identifikaci zákazníka.
Svého času mě zmíněný pán taky strašně vytáčel, dokonce jsem tou dobou zastával speciální teorii, že míra mlžení a lhaní přímo souvisí s obchodními výsledky – Kosmas lhal na můj vkus zbytečně málo, eReading zbytečně moc a Palmknihy tak akorát – a podle toho to taky vypadalo :D.

Skutečný důvod nepůjčování koncovým zákazníkům tuším, ale není to veřejná (zveřejnitelná) informace. Žádnou racionalitu v tom nehledejte.

Teoreticky by situaci mohl změnit "trh". Prostě zkuste psát nakladatelům a přesvědčit je, že se jim to vyplatí a že existujou lidi, kteří si chtějí jejich e-knihy číst ve větším rozsahu, než jim umožňují knihovny. Ale 299 Kč za jedno přečtení nezaplatí, ani kdyby čert na koze jezdil. Takže nakladatelé můžou od takových lidí dostat buď 0 za nic nebo několik desetikorun za časově omezenou výpůjčku.

Palmknihy jsou jenom obchod (a knihovny jsou jenom knihovny) – o tom, co se bude doopravdy dít, rozhodují v konečném důsledku nakladatelé, kterým e-knihy patří.

Autor Admin

Administrátor
#13 | Zasláno: 15 Dub 2022 09:04  
Admin:
nápad, že by se slevové akce v budoucnu mohly zohledňovat
U příznaku šušňovitosti (eVýpůjčka dražší než nákup) se nově zohledňují slevové akce. V tuhle chvíli existuje jediný případ:

Tajemná smrt dětské královny krásy

Běžná prodejní cena 59 Kč, dočasná sleva 31 %, dočasná akční cena 41 Kč, cena eVýpůjčky 49 Kč. Takže člověk, pro kterého jsou osobní peníze stejně důležité jako ty veřejné, by si měl e-knihu koupit. (Po skončení slevové akce to bude zase obráceně.)

Autor Návštěvník
~
#14 | Zasláno: 7 Čvc 2024 22:37  
No... Úplně to sem asi nepatří, ale docela zajímavý počin je toto: https://www.o2knihovna.cz/cteni

Není to zápůjčka, ale nákup, ale preci jen za výhodnější cenu. Sice jen jedna za měsíc, ale protože to funguje s jakoukoli sim pod o2 (tedy třeba i tescomobile a jiní virtualove) v podstate to může být neomezené.
Skoda zdražení, ještě nedávno to bylo za 150.
Ale i tak dobrý počin. Samozřejmě na knihy co nejsou v akci, novinky, nebo třeba zrovna v té knihovne nejsou dostupné (databáze je opravdu větší) atd... Tahle matematika je ale asi každému jasná.

Podpora uživatelů Půjčování e-knih v knihovnách / Podpora uživatelů /
 Možnost registrace ve více knihovnách

Vaše reakce Klikněte na tuto ikonu, pokud se chcete přesunout na původní zprávu

?
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.

Půjčování e-knih v knihovnách Powered by PHP Forum Software miniBB ®

⇑